Arta chirurgiei plastice

O intervenție bine facută aproape că nici nu trebuie să se vadă, trebuie să fie elegantă și nu vulgară! Dr. Ovidiu Grecu

Acest articol este dedicat minunatei „arte” a chirurgiei plastice. Eu numesc aceasta o artă, deoarece chirurgul plastician este, în unele moduri, la fel ca un sculptor de lut sau piatră. Ca un artist care creează o operă de artă, un chirurg își folosește aptitudinile sale, pentru a contura și modela corpul în moduri specifice de a crea frumuseţea, să funcţioneze mai bine, şi are menirea sa sporeasca respectul de sine al pacientului.
Probabil nu există nici o altă disciplină în medicină în care arta joacă un astfel de rol ca în chirurgia plastică. Un puternic simț al esteticii, un ochi pentru frumuseţe şi o înţelegere profundă a anatomiei umane, împreună cu o bună judecată, dexteritate şi creativitatea sunt ceea ce ridică un chirurg plastician de la rangul de bun tehnician în lumea unică a unui artist.
Totuşi, un chirurg plastic care se ocupa de ţesuturi şi de sange este mult mai limitat în creaţiile sale estetice decât un artist care se ocupă cu vopsele si argila. Foarte important este materialul cu care se lucrează prin material să nu înțelegem numai caracteristicile anatomice ale pacientei sau pacientului ci și persoana, omul în sine, asteptările lui de la viață, de la intervenția estetică, profesia lui, mediul social și cultural din care provine, modele la care se raportează. Unele țesuturi sunt dure și greu de prelucrat altele sunt moi și elastice și permit chirurgului să creeze forme naturale. Prin urmare, pentru a obţine un rezultat bun nu trebuie să tindem după perfecţiune în detrimentul adevărurilor chirurgicale, ci să creem un aspect mai plăcut în aşteptări realiste. Şi, deşi standardele de frumusete variază de la o societate la alta sau de la o generaţie la alta în cadrul aceleiaşi comunități, tot acolo este un sens universal pentru estetică, care este împărtăşit de majoritatea oamenilor.
Aceasta este în cazul în care talentul artistic al unui chirurg plastician i-ar permite să fie suficient de îndrăzneţ pentru a crea o schimbare notabilă, dar destul de conservatoare, astfel încât să nu priveze un pacient de trăsăturile sau de aspectul său natural.
Etichetarea chirurgiei plastice ca atribut al vanitații ține deja de trecut. În ultimul deceniu a avut loc o explozie a cererii pentru chirurgia estetică. Desigur, expunerea mass-media, cultura tinerilor, accentul pe frumusețea promovată de către industria cosmeticelor, modă, iar cel mai important este și un public mai educat, sunt printre multele motive care au contribuit la acest boom al ajustării chipului.
Din punct de vedere psihologic, interventiile chirurgicale cosmetice oferă pacientilor un impuls puternic de încredere. Ei arată mai bine, se simt mai bine şi au performanțe mai bune. La examinarea unui pacient care doreşte intervenţii chirurgicale cosmetice, încerc întotdeauna sa vizualizez rezultatul în timp ce mă uit la problemă, păstrând în perspectivă că zona problematică este parte a întregului corp. Un nas poate arăta bine dacă se completează cu restul caracteristicilor faciale. Sânul poate fi perceput ca fiind mare sau mic in raport cu restul corpului.
Arta chirurgiei estetice se află in naturalețea rezultatului obținut în funcție de materialul oferit de fiecare pacient în parte, în eleganța unui sân voluptos dar nu vulgar, în completarea punctelor îmbunătățite cu restul corpului și în crearea unei armonii vizuale cât mai aproape de frumos.
Dar, în același timp, chirurgul plastician mai trebuie sa țină cont de un element foarte important și în același timp foarte subiectiv: DORINȚA PERSOANEI pe care o are în față la consultatie. Modul în care se percepe aceea persoană, rezultatul la care visează și pe care îl consideră definitor pentru starea de bine, de reusită, sunt elemente importante în obținerea succesului unei interventii estetice. Arta constă tocmai în abilitatea chirurgului de a suprapune tehnica sa medicală cu dorința pacientului, astfel încât echipa medic pacient să porneasca la drum cu aceleasi asteptari în vederea obținerii celui mai bun rezultat.
Cu Stima
Dr. Ovidiu Grecu
http://www.drgrecu.ro
http://www.operatii-estetice.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s